SPOLEČNĚ PROTI ŠÍŘENÍ KORONAVIRU

Vážení spoluobčané, vzhledem k situaci, jenž je s onemocněním COVID-19, jsme se rozhodli doménu www.zlín.eu, kde běžně funguje webová stránka Váš PC Servis, dočasně uvolnit pro potřeby informování o aktuální situaci.

Informace
na oficiálním webu
města Zlína

Studenti UTB vyrazili do boje s koronavirem. Zapojila se i univerzitní knihovna

ZLÍN – Z nařízení vlády zůstává Univerzita Tomáše Bati zavřená, studenti ale nezůstávají lhostejní a aktivně se zapojují do zvládání současné epidemie. Do nemocnic a sociálních zařízení v kraji už vyrazili studenti Fakulty humanitních studií, následovat je budou budoucí sestry i další mladí lidé z Ústavu zdravotnických věd. Nevyužité počítače se knihovna rozhodla poskytnout do projektu Folding@Home, který hledá lék proti koronaviru.

Vedení kraje oslovilo univerzitu s žádostí o pomoc. Pětadvacet budoucích sester se tak brzy vydá do našich nemocnic i sociálních zařízení. „Byli jsme požádáni, zda bychom do nemocnic neuvolnili studenty našeho Ústavu zdravotnických věd pro posílení personálního zajištění této složité situace. Samozřejmě jsme ihned souhlasili, oslovili naše studenty a rádi vyjdeme tomuto požadavku vstříc“, uvedl děkan Fakulty humanitních studií Libor Marek. Studenti budou pomáhat ve zlínské a uherskohradišťské nemocnici napříč všemi odděleními, kde bude jejich práce vyžadována.

Do výzkumu léku na koronavirus se zapojí i univerzitní počítače

Bojovat s koronavirem se rozhodla také univerzitní knihovna. „Obvykle bývá v tuto dobu v knihovně plno. Studenti pracují na diplomkách nebo na semestrálních projektech a těžko byste tady hledali volné místo. Teď je situace samozřejmě úplně jiná. Proto jsme přemýšleli, jak využít počítače, které v knihovně máme, k něčemu smysluplnému. A narazili jsme na projekt Folding@Home,“ popisuje ředitel univerzitní knihovny Ondřej Fabián.

Folding@Home je projektem Stanfordské univerzity, který využívají vývojové týmy pro různé výpočty a simulace během výzkumu léčebných látek proti rakovině nebo neurologickým nemocem jako je Alzheimerova, Parkinsonova či Huntingtonova choroba. Stanfordská univerzita nabídla výpočetní výkon tohoto projektu také pro výzkum viru SARS-CoV-2, jenž je původcem respirační choroby COVID-19, se kterou se aktuálně potýká celý svět.

Pro výzkum je potřeba každý počítač. „Vědci během těchto výzkumů potřebují velký prostor pro různé simulace, aby mohli připravit účinnou látku nově vznikajícího léku. A k tomu potřebují obrovský výpočetní výkon. Díky tomu, že je do projektu Folding@Home zapojen ohromný počet počítačů, tak se jedná vlastně o jeden z nejvýkonnějších superpočítačů,“ dodává Ondřej Fabián.

Univerzita je zavřená, studium ale pokračuje

Místo klasické výuky teď na univerzitě probíhá samostudium. K online vyučování přistoupila většina fakult.

Fakulta managementu a ekonomiky navíc již brzy spustí interaktivní výuku pomocí speciální aplikace, která umožní nejen sdílení připravených prezentací vyučujícího, ale jeho on-line komentáře a také přímé dotazy studentů připojených během on-line kurzu. „Děláme vše proto, aby tato forma výuky byla spuštěna alespoň u klíčových, například státnicových předmětů a také u těch, kde jsou historicky největší problémy se studijní neúspěšností,“ popisuje děkan Fakulty managementu a ekonomiky David Tuček.

Aplikaci budou využívat i vyučující. „Tento nástroj dokážeme efektivně využít i při organizování on-line porad, ke kterým asi velmi brzy také dojde,“ dodává rektor zlínské univerzity Vladimír Sedlařík.

Laboratoře chrlí stovky litrů dezinfekčního gelu

Nedostatek dezinfekčních gelů se už dříve rozhodla univerzita vyřešit po svém. V Centru transferu technologií jsou vědci schopni denně připravit až 500 litrů gelu podle vlastního receptu. Vyrobené množství dokáže hravě pokrýt univerzitní potřebu a zbylou část věnovat tam, kde je potřeba. Rektor Vladimír Sedlařík gely předal například domovům pro seniory, Charitě, Českému červenému kříži, dětským centrům nebo policii.

zdroj: https://www.novinykraje.cz/zlinsky/2020/03/19/studenti-utb-vyrazili-do-boje-s-koronavirem-zapojila-se-i-univerzitni-knihovna